Cykla till jobbet och må bättre

Känner du att du inte hinner vara ute i den friska luften så mycket som du skulle önska? Kanske du har långa arbetsdagar och inte hinner motionera? Att cykla till jobbet gynnar hälsan!

Cykla till jobbetOm du cyklar till och från jobbet har du redan motionerat i den friska luften när du kommer hem från din arbetsdag! Att cykla är en skön och skonsam sport som inte är viktbärande. På sajten Aktiv träning kan vi läsa flera råd om cykelpendling till jobbet.

Ta god tid på dig

Det kan vara lite trögt att komma igång men när man väl fått in vanan så kommer både kroppen att må bättre och humöret påverkas positivt. Det är viktigt att äta en ordentlig frukost innan man sätter sig på cykeln för att bege sig till jobbet. I början är det en fördel att ta det lugnt och se till att man har god tid på sig. Kanske du har en arbetskamrat som bor i närheten som du skulle kunna göra sällskap med? Det kan göra vägen mer underhållande att ha någon att prata med, men annars kan man ju lyssna på sin favoritmusik. En bra idé är också att kolla upp alternativa vägar till jobbet. Det kanske finns genvägar som inte befinner sig i trafiken utan i grönare områden. Då slipper du andas in avgaser och sparar tid.

Cykel anpassad för underlaget

Vad ska man då ha för cykel när man pendelcyklar? Du kan förstås använda den cykel du har om den fungerar bra. Skulle du vilja köpa en ny cykel så är cykeln Kross Evado ett bra val. Med Kross Evado-serien kan du cykla både i stadstrafiken och ute i naturen på din fritid. De är bekväma att cykla med på asfalt men de dämpade framgafflarna fungerar också stötdämpande och ger dig mer kontroll när du är ute i terrängen på småvägar och skogsstigar.

Det går att cykla året runt, så lite snö är ingen ursäkt för att börja ta bilen eller bussen igen. Klä dig lite varmare, cyklar du snabbt kommer du snabbt att bli varm och behöver inte ta på dig lika mycket kläder som du behöver ifall du bara ska promenera en kort stund.

En annan viktig sak att tänka på under vintercykling är att byta däck. För att få bra grepp behöver du vinterhjul till cykeln, precis som med bilen. Vilken typ av däck beror på var i landet du bor. Om vintrarna är blöta med lite snö behöver du andra däck än om du ska cykla genom drivor av snö.

Ta det lugnt i början så du slipper svettas. Använd gärna en vattentät ryggsäck att ha dina saker i så att du slipper ha dem på styret. Lycka till!