Dags att fimpa

Rökningen är den absolut största orsaken till många av våra folkhälsosjukdomar och bland det värsta du kan utsätta din kropp för. Genom att sluta röka nu kan du förlänga ditt liv med flera år och får dessutom bättre immunförsvar – säg adjö till rökhostan!

Fimpa

Du kommer till och med märka att du känner dofter och smaker otroligt mycket starkare än du gjorde när du rökte, och redan 24 timmar efter att du har fimpat för gott har riskerna för en plötslig hjärtinfarkt minskat, skriver Vårdguiden.

Det finns många sätt att sluta på

E-cigaretter börjar bli allt vanligare, och är ett bra alternativ till de vanliga cigaretterna för dig som har svårt att sluta. Fördelen med e-cigaretter är att de känns nästan exakt som att röka – det är inte som att tugga nikotintuggummin eller ha nikotinplåster.

Du kan röka dem överallt – på tunnelbanan, hemma och på baren eller restaurangen. Dessutom kan du välja nikotinstyrkan själv, tanken är att man ska börja med samma styrka som på vanliga cigaretter och sedan trappa ner till 0 mg nikotin. Du slipper också tobakens och tjärans farliga effekter. På nätet hittar du mer information om e-cigaretter och hur du kan beställa dem.

Berätta gärna för dina vänner, familj och kollegor att du håller på att sluta. Be dem att peppa dig och få dig på andra tankar när det känns motigt. Med stöd går det alltid bättre, dina närstående kan få dig att faktiskt känna dig stolt över att du lyckas, även när det är svårt.

Testa också att ersätta cigaretterna med något annat, bara till en början. Frukt och särskilt nötter är ett hälsosamt alternativ. Om du byter upp morgonkaffet mot te kan också behovet av en cigarett kännas mindre, då många brukar kombinera sitt kaffe med en cigarett. Försök helt enkelt att tänka i nya banor och byt ut dina vanor. Då kommer cigaretterna till slut inte att passa in i ditt nya liv.