Hälsa under graviditeten

Få graviditeter är lik varandra, det viktigaste rådet att följa är därför att lyssna till sin kropp och låta den bestämma vad som är bäst, vill den vila, låt den vila, men träning är bra på flera sätt under graviditeten.

Att vara i god kondition kan underlätta vid förlossningen, och därför är det bra att hålla sig i form under graviditeten. Men man måste hålla sig realistisk. Det händer att man kan känna sig illamående under en längre tid, vilket nog betyder att det blir väldigt lite träning, eller ingen träning alls.

Kost och tillskott

Lyssna inte på det gamla talesättet att man måste äta för två när man är gravid. Ät frukost, lunch, middag och eventuella mellanmål precis som vanligt, men det är bäst om man håller sig näringsrik mat, det är inte bara bra för sin egen hälsa, utan även för barnets.Dessutom bör man begränsa intaget av socker och onyttigheter så gott man kan. Om du ska äta fisk gäller det att undersöka var den har fångats. Fisk från Östersjön är till exempel inte bra för fostret på grund av metaller och kemikalier i fisken.

Du får äta hur mycket grönt du vill, grönsaker och frukt är bara bra för dig och barnet så tveka inte att äta ett äpple eller två om du känner dig lite hungrig. Kom också ihåg att det är en myt att en blivande mamma ska äta för två, åtminstone i dagens samhälle när mat inte är svårt att få tag på. I slutet av graviditeten kan du lägga till 300 kalorier per dag men mycket mer behövs inte. Du behöver desto mer när du börjar amma. Då kan du öka upp matintaget till 500 kalorier extra!

Det finns även tillskott  man kan använda sig av, som till exempel Hemofer, ett järntillskott. Just järn blir extra viktigt i mitten av graviditeten då behovet av detta ämne ökar. Det finns många andra tillskott som kan vara till nytta under graviditeten.

Träning

Redan från första början av graviditeten blir kroppen känslig och man bör undvika träning som involverar hopp, men att träna benen på andra vis är bra för kroppen, som benböj. Vill man träna med vikter är det bättre att göra fler repetitioner med mindre vikt än tvärt om. Många föredrar även att träna yoga under graviditeten. När man är en bit in i graviditeten är det dags att anpassa träningen mer.

Fortsätt endast med de övningar som känns som att de går bra. Var noga med att träna ryggraden, som magen växer blir det svårare att skapa rörelse i ryggkotorna, många får ont i ryggen av just detta. Har man suttit länge kan man ställa sig med ryggen mot väggen och försöka pressa in svanken mot den, arbeta kota för kota, upprepa 6-12 gånger. Magövningar kommer att förändras under denna tid då musklerna till slut inte fungerar som normalt.

När det händer är det bara att stryka sådana övningar från träningsschemat. Mot slutet av graviditeten är det tillräckligt med träning att bara bära runt magen dag för dag. Om man känner att man kan fortfarande träna på ett sätt eller annat, fokusera då på rörlighetsträningar, speciellt för ryggraden. Annars är det bara att vila och förbereda sig för förlossningen.