Sjukvård på hemmaplan

Sjukvård är något som vi människor gärna lämnar över till auktoriserad personal. I en hel del situationer är detta naturligtvis det enda rätta, men det finns situationer när det går att lösa problemen på egen hand.

Det går inte att leva i en helt skyddad tillvaro, och alla människor kommer att skada sig någon gång under livet. De flesta av oss har t.ex. någon gång råkat slinta med en kniv eller gjort sig illa på något annat vasst föremål. Det kan göra ont och se obehagligt ut, men att lägga ett enkelt förband är något i princip alla kan klara av på hemmaplan. Det viktigaste är att tänka på att tvätta såret noggrant så att det inte blir infekterat, och sedan se till att byta förband regelbundet.

Hjärt- och lungräddning, som även kallas HLR, är något som de flesta stött på någon gång i sitt liv, men som relativt få bemästrar. HLR kan göra enorm skillnad, och är enkelt att lära sig genom att gå en grundläggande kurs. Den så kallade Heimlich-manövern är också något som alla behöver kunna – om någon skulle sätta i halsen kan en kraftig bukpress göra underverk. Genom att ställa sig bakom personen och trycka till över solar plexus pressas luft ur lungorna som oftast får loss föremålet.

Slutligen är det bättre att jobba proaktivt än reaktivt. Istället för att behöva lappa ihop en kropp som konstant går sönder kan man jobba förebyggande genom att leva ett hälsosamt liv. Att hålla igång kroppen med träning och se till att äta en god och varierad kost gör att kroppen har bättre förutsättningar för att stå emot världens utmaningar.