Undvika och behandla sjukdomar i vinter

För att hålla sig pigg och glad vill man gärna vara frisk. Under vintern är det en del sjukdomar som cirkulerar. De inte livshotande men det är förstås jobbigt att vara sjuk och kan man slippa det vore det bra. 

Informationen nedan kommer från http://www.1177.se/

Förkylning

Denna sjukdomar har inte några botemedel. Man kan inte få medicin för en förkylning utan måste helt enkelt vara sjuk tills men inte längre är det. Istället kan man försöka skydda sig från att bli förkyld och behandla symptomen.

Förkylningar sprids genom virus och man smittar som mest under de första dagarna. Så fort man känner symptom kan man ta Kan Jang eller Enchinagard för att försöka motverka sjukdomen. Detta brukar mildra den kommande förkylningen men eftersom du redan smittats av virus kan du inte göra dig av med viruset.

Förkylningar kommer ofta med jobbiga symptom som gör det svår att sova och man kan känna sig obekväm. Det är inte ovanligt att man får halsont. För att lindra halsont kan man använda sig receptfria läkemedel såsom Bafucin. Köp hem sugtabletter som du kan ta närhelst det ömmar i halsen.

Förkylningar är svåra att undvika. De som smittar visar knapp några symptom. Det man kan göra är att undvika dem i hushållet som är förkylda och tvätta händerna lite mer.

Vinterkräksjukan

shutterstock_164314283

Alla småbarnsförälder våndas vintertiden på grund av den höga smittorisken på förskolor och dagis. Och om barnen smittas, blir ofta föräldrarna också drabbade. De här tipsen är riktade till föräldrarna och andra vuxna.

Detta är också ett virus (calicivirus) som visar sig olika. Medan barnen mest får kräkningar brukar de vuxna istället drabbas av svår diarré. man smittar bara medan man har symptom, vilket brukar vara i ett till tre dygn. Du kan drabbas av illamående, feber, huvudvärk, diarré, kräkningar, muskelvärk och/eller magont. Efter två dagar brukar man inte längre vara smittsam.

Man smittas genom direktkontakt med en sjuk, eller genom att partiklar sprids i luften från den sjuke till en frisk person. Man smittas även indirekt genom mat och vatten som den sjuke hanterat.

För att undvika sjukdomen ska man inte dela säng eller handdukar med den sjuke. Man kan gärna dela upp toaletter om det finns flera i bostaden. Se till att alla i hemmet tvättar händerna ofta med tvål och vatten. Ibland kan man även använda handdesinfektionsmedel. Drick mycket vatten eftersom du förlorar mycket genom kräkningar och diarré.

Om man behöver åka in till vårdcentralen ska man alltid ringa in och anmäla sin ankomst. Det här virus smittar kraftigt och snabbt (det tar bara 12 timmar att insjukna). Vårdpersonalen måste få chansen att förbereda inför ditt besök så du inte smittar andra. På http://www.folkhalsomyndigheten.se/ kan du läsa lite mer statistik kring årets vinterkräksjuka och läsa om spridningen.