Vinterlöpning och utrustning

Löpning är en av de vanligaste träningsformerna i Sverige. Men när vintern väl anländer är det många som går över till något annat eller bara lägger träningen på is. I ett försök att uppmana till mer löpning kommer här några tips på hur man kan fortsätta löpträna trots snön och kylan.

Är man en löpare som bor i Sverige kommer man kunna få mycket av att omfamna vinterlöpningen. Träningen kommer att se lite annorlunda ut ibland, men för de som inte tycker om att springa på löpband är vinterlöpningen något som verkligen bör provas på.

Värme och synlighet

Oavsett om man löptränar på hösten eller vintern gäller det att klä på sig så pass mycket att man blir varm, men inte för varm, när kroppen väl kommit upp i varv. Vissa köper nya, fodrade kläder för vinterlöpningen, men det går ofta minst lika bra att använda samma kläder som på hösten, fast ta på sig ett underställ under dem. Ett bra underställ kommer att kosta en slant, men är alltid värt pengarna.

Under vintern kommer det dock även vara bra att tänka på att man är synlig. Färre soltimmar betyder att man kommer finna sig själv vara ute och springa i mörkret emellanåt. Det finns gott om färggranna kläder idag, men det är fortfarande bra att bära en reflexväst.

Dubbskor rekommenderas av många

För att man inte ska halka och skada sig behövs lite extra skydd för fötterna. Somliga kanske tycker det går att springa med samma skor som andra årstider. Men för att gardera sig från fall är det väldigt vanligt att man spänner sig mer. Detta resulterar ofta i ett förändrat löpsteg, vilket i sin tur kan öka risken för olika typer av skador.

Dubbskor är ett bra sätt att undvika detta och få bättre grepp på snö och is. Alternativt kan man använda broddar som man bara fäster på sina vanliga skor. Att testa sig fram och se vad som är mest bekvämt är alltid det bästa sättet.